- Poor starv'ling bard, how small thy gains!
How unproportion'd to thy pains! -

zondag 25 mei 2008

SELEXYZ SCHELTEMA ALMERE POËZIEPRIJS - BRONS VOOR COBRA



Uit het juryrapport:

"Dit jaar was het thema 'Nacht' de inspiratiebron waar dichters die deelnamen aan de Selexys Scheltema Almere Poëzieprijs 2008 mee aan de slag zijn gegaan.
Een thema wat op diverse manieren poëtisch belicht werd. Opvallend hierbij was vaak toch een wat sombere invalshoek.
In de categorie Volwassenen zijn [sic] er dit jaar een record aantal inzendingen binnen gekomen.
Hadden we vorig jaar een record van 189 gedichten van volwassenen, dit jaar waren het er 221. De jongeren bleven dit jaar echter wat achter qua aantal inzendingen nl. 51 gedichten. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de kwaliteit van de gedichten van de jongeren wel van een zodanig hoog niveau was dat het de jury verrast heeft.
Ook dit jaar heeft de Almere Poëzieprijs buiten de grenzen van de provincie Flevoland zijn weg weer gevonden. Onze zuiderburen uit België waren weer goed vertegenwoordigd, zowel in de categorie jongeren als volwassenen maar de verste inzending kwam dit jaar ut Curacao. (...)

3e prijs categorie volwassenen - ex aequo:

mulisch baby - ich habe angst van Max Lerou

Ik ben vannacht jouw toevluchtsoord van Bert Deben

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Almere Poëzieprijs zijn twee dichters op de derde plaats geëindigd. Qua puntentelling kwamen zij gelijk uit en ook de motivatie voor de keuze van het gedicht bracht geen duidelijke winnaar. Dus de eerlijkste manier is dan om de 3e prijs twee keer uit te reiken.

mulisch baby - ich habe angst van Max Lerou is kort en krachtig. De sfeer is hard en pakkend. Het is een rauw gedicht dat vragen oproept, net zoals de titel. Wat gebeurt er, wat is de context?

Ik ben vannacht jouw toevluchtsoord van Bert Deben beschrijft in mooie zinnen de one night stand. Het gedicht toont in de eerste strofen een zekere geborgenheid om daarna met een mooie uitsmijter te komen in de laatste twee zinnen, die het beeld doen kantelen
en het gedicht ook een tikkeltje weemoedig maken."

De eerste prijs ging naar Vicky Franken met het gedicht 'Ruiters'. Wat cobra betreft volkomen terecht.
Dat de podiumprijs voor Sunsation ook naar haar ging leek mij minder logisch; duidelijk was echter al voor aanvang dat cobra het dit keer kon vergeten...twee jaar achtereen dezelfde laten winnen was voor de organisatoren van Sunsation duidelijk geen optie; nu moest er diep getast worden in de buidel gemeenplaatsen nadat Vicky haar gedicht keurig en zonder stotteren van papier had voorgelezen: ingetogen was het toverwoord.

Het zij zo...toch was het netter geweest wanneer de dames en heren organisatoren tevoren hadden meegedeeld dat de podiumprijs niet twee maal achtereen aan dezelfde dichter wordt vergeven.
Misschien dat ze dat volgend jaar in de spelregels willen opnemen?

mulisch baby - ich habe angst

bij de buren slaat de klok
het uur onrust - even verderop
schreeuwt een moeder heil hitler
bij het ochtendorgasme

pas in de middag wordt ze anti-duits
eerst moeten ze nog de hond afknallen

ja er ligt een mooie dag
in het verschiet

©max lerou

De prijs winnende gedichten zijn binnenkort hier te lezen.

Geen opmerkingen: