- Poor starv'ling bard, how small thy gains!
How unproportion'd to thy pains! -

woensdag 24 december 2008

SENSATIE IN DEN HAAG: VOOR HET EERST IN DE GESCHIEDENIS SCHIET EEN GEMEENTE HAAR STADSDICHTER AF - ZEVENBERGEN VERPESTTE HET; ER KOMT GEEN OPVOLGER

Vandaag bericht het AD:

"Gemeente niet verder met Stadsdichter

DEN HAAG - De gemeente Den Haag staakt haar financiële ondersteuning van de Stadsdichter.

De Stichting Stadsdichter krijgt nog één keer 10.000 euro voor de activiteiten tot en met mei van het volgend jaar. Daarna is het afgelopen.

Het college van b en w concludeert na twee jaar dat het initiatief is blijven steken in 'sympathieke, ludieke en laagdrempelige activiteiten' en 'artistiek-inhoudelijk' niet uit de verf is gekomen.(...)"

Toeval is kosmische poëzie.

Je zal het altijd zien. Deze week was er opnieuw commotie rondom de aanstaande benoeming van een zekere Bruinja tot dichter des vaderlands.
Bij zo'n turflucht is de link naar andere onwelriekende toestanden in het land der letteren snel gelegd...het door corruptie en onkunde besmeurde stadsdichterschap van Den Haag kwam als vanzelf ter sprake.

Inmiddels staat hier de telefoon niet stil.
Wat Cobra te maken heeft met het om zeep helpen van het haags stadsdichterschap wil men weten? Niets kan ik u verzekeren. Het stadsdichterschap werd vakkundig om zeep geholpen door de stadsdichter zelf. Hij schoot daarbij niet in zijn voet, maar
recht door zijn hart.

Anders dan Zevenbergen, de voormalig punk uit Rhenen, houdt uw Cobra zich ver van pluche en paleis.
Met anderhalf miljoen hits in één jaar ligt het natuurlijk wel voor de hand dat pomgedichten ook ten stadhuize goed in de gaten wordt gehouden.
Dan kan het niet uitblijven dat er vragen worden gesteld.
Zoals: wat gebeurt er eigenlijk met die bak geld die wij overmaakten naar de familie VanFaassentotZevenbergen? Doet de man niet gewoon hetzelfde kunstje dat hij altijd
al deed; een middagje voorlezen in een theeschenkerij vol schotsgeruit; kaatseballen met wat vriendjes en vriendinnetjes, af en toe een blogje vol spelfouten.
Zou er nog een goed gedicht uitkomen?

Vandaag werd duidelijk...men heeft geen vertrouwen meer.
"Nou", merkte hier een belangwekkend dichter en criticus uit Amsterdam op, "je moet het wel erg bont gemaakt hebben wanneer ze je terug fluiten als je eenmaal in het circuit zit en", ging hij verder, "staat er niet in de Haagse subsidieverordening dat verstrekte gelden die niet zijn aangewend voor het aangevraagde doel teruggevorderd zullen worden?"
Daar heeft hij een punt. Jammer dat het voor de poëzie niet meer uitmaakt.

De spijsvertering van de stad Den Haag werd onder het bewind van de VanFaassentotZevenbergentjes spontaan dyslectisch; maag-en darmstelsel geveld door
literaire griep. Daar helpt zelfs geen specialist van de koninklijke bieb.
Dat is erg, maar kan het erger?
Ja het kan. De residentiële regenten weten hun kerstmaal volledig vergald; het is zo erg dat we er serieus rekening mee moeten houden dat het stadsdichterschap voorgoed op de gemeentelijke vuilstort belandt.

Zulks is de nalatenschap van die VanFaassentotZevenbergjes; een kapot experiment en een raadsbrede afkeer van lui die zich dichter noemen.
Te bedenken dat de stadsdichter al eens eerder ontslagen werd...van punk tot mainstream

Van een stadsdichter verwacht je niet dat hij de stad dient, wel dat hij de stad bedient met poëzie.
Nog niet zo lang geleden hing de voormalig punk huilend om de nek van de gerenommeerde dichter roop en snotterde dat hij "(...) al zo lang geen inspiratie meer heeft (...)".
De centiemen in zijn broekzak had hij voor de gelegenheid even verboden te rinkelen.
Voor een eventuele opvolger die de poëzie wel bemint is in de gemeentelijke kas geen cent meer over.

De familie VanFaassentotZevenbergen wordt bedankt.

Geen opmerkingen: