- Poor starv'ling bard, how small thy gains!
How unproportion'd to thy pains! -

dinsdag 27 januari 2009

tommy wieringa in de pers over tsead bruinwerker: BRUINJA IS CIRCUS ELLEBOOG IN ZIJN EENTJE

Tommy Wieringa vandaag in De Pers:

"Lang geleden las ik wel eens voor in het Groningse café Koekoek. Aanvankelijk werden die avonden georganiseerd door Bart FM Droog, later kwam er een jongeman bij die zich steeds nadrukkelijker in beeld drong. De jongeman schreef zelf ook verzen. Ik vond er nooit wat aan, maar dat hoeft weinig te betekenen. Later verhuisde de jongeman naar Amsterdam, waar hij zich met dezelfde energie naar voren worstelde als destijds in Groningen.

Er was geen literaire stichting of hij zat in het bestuur, er werd geen prijs uitgereikt of hij had zitting in de jury. Overal in beeld dat hoofd met oren. Hij werd de wethouder Hekking van de literatuur, zelfpromotie was geen middel maar een doel. Zou men de archeologie van dit literaire tijdvak bedrijven, dan zou men zich afvragen ‘wie zijn toch die mensen naast Tsead Bruinja?’

Ik heb wel eens gezegd dat de elleboog het beste schrijfgereedschap is – een grapje, maar Tsead Bruinja verstaat zoiets als bloedige ernst. Hij moet er intussen eelt op hebben. Tsead Bruinja is Circus Elleboog in zijn eentje.

Toen hij opdook in het lijstje genomineerden voor het vacante ambt van Dichter des Vaderlands, wist ik dat zijn finest hour aangebroken was. De verkiezingen voor die functie brengen gewoonlijk niet de beste dichter te voorschijn, maar de grootste bek. Het heeft mij niet verbaasd dat Tsead Bruinja vaak werd genoemd als voornaamste kanshebber. Grote propaganda werd bedreven. Tsead Bruinja had plannen voor de poëzie, grootse plannen, terwijl het ambt toch niet veel meer vraagt dan af en toe een goed gelegenheidsgedicht voor een gelegenheidspubliek.

‘De poëzie is van het volk, en de dichter die Dichter des Vaderlands wil worden, moet bereid zijn door de knieën te gaan’, zei Bruinja in NRC Handelsblad. Nel Benschop en tegelrijm zijn van het volk, niet de poëzie. Driek van Wissen en Tsead Bruinja zijn van het volk, niet de poëzie. Voor Bruinja is dit geen verkiezing voor het Dichterschap des Vaderlands, maar een wedstrijd wie het diepste door de knieën kan. Hij wint. Daar, in de diepte, op het niveau van zijn zweetvoeten, brengt hij het volk zijn stakkerige verzen. Tweetalig, want Tsead is Fries. Op verzoek is Tsead ook Zeeuw, Fransman of Maltezer. De zuivere opportunist is van alle volken.

Heel Amsterdam is donker, door één zolderraam schijnt licht – Tsead Bruinja die zijn hits op Google telt.

(Stemmen voor de nieuwe Dichter des Vaderlands kan vandaag nog. Het is nog niet te laat. Ga naar www.dichterdesvaderlands.nl en stem op een dichter.)"


*Tommy Wieringa is auteur van onder meer de romans Alles over Tristanen Joe Speedboot.

3 opmerkingen:

daan burger zei

O o o wat een gifspuiterij van ascomische waarden geeft deze zich immmer in stront kronkelende gladjanis met piëpietische intensie toch weer waar op de nederlandse zijdes van het internet. een tik van zijn staart verklaard wellicht zijn onpasselijk makenden riekende afgunst die sluipt door de patrijsen van zijn darmstelsel.

daan burger zei

van zijn gruizenden makenden n nog maar te zwogen.

max lerou zei

typisch...poep en pies reacties worden meestal anoniem geleverd

je vrienden noemen je zeker daapse daan...mafkees