- Poor starv'ling bard, how small thy gains!
How unproportion'd to thy pains! -

dinsdag 25 augustus 2009

BEHOUD ZUIDERSTRAND - SPIONN SCHRIJFT DE WETHOUDER VAN SCHADUW EN TOCHT: VOLKSVERLAKKERIJ!

Geschreven door SPIONN
zondag, 23 augustus 2009 14:39 (overgenomen van Behoud Zuiderstrand)

Gemeente Den Haag

T.a.v. de wethouder Bouwen en Wonen
De heer Marnix Norder
Postbus 12600
2500 CD Den Haag

cc. Henk Kool, Wethouder Scheveningen
cc. Griffie
cc. Gemeenteraad s’-Gravenhage / Commissie SRO

Onderwerp: Masterplan Scheveningen Kust

Datum: 20 augustus 2009

Geachte heer Norder,

Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende

Masterplan Scheveningen Kust

Begin januari 2009 heeft U uw Discussienota “Masterplan Scheveningen Kust“ als verdere uitwerking van de nota van uitgangspunten verspreid in alle wijken van Scheveningen, met uitzondering van de wijken Duindorp, Havenkwartier / Geuzenkwartier (behalve dan in Havenkwartier Noord). Terwijl u stelt dat de Discussienota, samen met de resultaten van de samenspraak, de basis vormt voor het vast te stellen Masterplan Scheveningen-Kust, heeft u de inwoners van de genoemde wijken uitgesloten van samenspraak over uw planvoornemens.

Het uitsluiten van de bewoners van deze wijken heeft u gemotiveerd op grond van het vaststellen van de nota van uitgangspunten voor Scheveningen-Haven door de gemeenteraad d.d. 14 februari 2008. Nochtans heeft de gemeenteraad ook voor de andere delen van Scheveningen uitgangspunten vastgesteld in het kader van het Masterplan Scheveningen Kust en wel op 11 december 2007. Ik stel derhalve vast dat de gemeenteraad voor Scheveningen-Haven, als onderdeel van het Masterplan, géén ander besluit heeft genomen dan voor de andere gebieden in Scheveningen die vallen onder het Masterplan.

Het uitsluiten van de inwoners van de genoemde wijken van samenspraak over uw planvoornemens, is daarmee niet te motiveren op het punt of al dan niet een nota van uitgangspunten is vastgesteld. Juist nu U er voor heeft gekozen om de plandelen Havenkwartier en Norfolkterrein te laten uitwerken door het consortium van ING/Fortis, en een haalbaarheidstudie naar een buitenhaven is aangekondigd had samenspraak met name hier van grote waarde kunnen zijn. Inmiddels is er grote onrust ontstaan over uw planvoornemens, in het bijzonder voor wat de buitenhaven en de studie naar de haalbaarheid van deze buitenhaven.

Graag verneem ik van u een nadere uitleg waarom Scheveningen-Haven als onderdeel van het Masterplan Scheveningen Kust niet in de samenspraak is betrokken en de genoemde wijken zijn uitgesloten van samenspraak over uw planvoornemens. In dit kader vraag ik u tevens toe te lichten waarom u tot dusver het alternatieve plan “Scheveningen Leeft”, voor o.a. het herontwikkelen van het Norfolkterrein, niet als alternatief in de procedure wenst mee te nemen en te beoordelen op haar haalbaarheid en effecten.

Buitenhaven, vierde haven

Verder heb ik met verbazing kennis genomen van de correspondentie tussen uw directeur ontwikkelingsbedrijf, dhr. Zwietering, en het Consortium Cruise Port The Hague. De correspondentie is als bijlage 11 opgenomen in de variantenstudie naar de buitenhaven. De variantenstudie is eerder dit jaar door het consortium aan U aangeboden en is door SPIONN opgevraagd in het kader van de wet openbaarheid van bestuur.

Uit de correspondentie tussen het Consortium en uw directeur blijkt dat de besluitvorming zal worden gebaseerd op onderzoeken naar haalbaarheid en effecten verricht door het Consortium zelf. Uit de correspondentie blijkt eveneens dat de kosten van de in te stellen externe begeleidingscommissie gelijkelijk verdeeld zullen worden. Ook blijkt dat er een gezamenlijke projectorganisatie zal worden opgericht, waarbij de betrokken marktpartijen wordt verzocht om een ‘unsollicited proposal’. Tevens zijn door uw directeur, onder voorbehoud van instemming door het College van B&W, uitgangspunten voorgesteld gericht op het gezamenlijk onderzoeken hoe op basis van exclusiviteit de voorgestane ontwikkeling kan worden gegund aan het Consortium. De betreffende correspondentie heb ik als bijlage meegezonden: HOB/2008.2063, dd 8 april 2008 en HOB/2008.5775, dd 2 oktober 2008.

U zult kunnen begrijpen dat ik weinig fiducie heb in de objectiviteit van de haalbaarheidsstudie en de studies naar de effecten van de buitenhaven. Het door u aldus georganiseerd proces draagt naar mijn opinie niet bij aan de kwaliteit van besluitvorming door de gemeenteraad. Of u met deze volksverlakkerij ook de belangen van de gemeente schaadt laat ik graag ter beoordeling van de gemeenteraad.

Hoogachtend,

Namens SPIONN

  • Teun van Dijk, Voorzitter BOH
  • Jaap Spaans, Voorzitter Wijkberaad Duindorp
  • Cees de Jager, Rust aan de Kust
  • Rinus aan de Wiel, Rust aan de Kust

Geen opmerkingen: