- Poor starv'ling bard, how small thy gains!
How unproportion'd to thy pains! -

woensdag 28 januari 2009

TSJA BART, IN HET VADERLAND BIDT MEN NIET VOOR BRUINE BONEN

Je zal zien, vanaf morgen zijn in de turfstreek alle tongschrapers uitverkocht. Bewijs van het uitbundig kussen der konten en het rimmen dat daarbij een onvermijdelijk ritueel is, zal door intriganten en opportunisten gelijk, zo snel mogelijk verwijderd worden.

Te hier spoelen wij het zuur dat ons de laatste weken zo veelvuldig is opgebroken weg met een feestelijke champagne. Ok, Hagar is het niet geworden, troost je lieve dame, jouw poëzie blijft overeind...toch, zij die de poëzie meenemen in hun dromen, hebben aldoor geweten dat jij het moest zijn of anders toch Ramsey.

Ramsey is goed...de keus voor Ramsey Nasr toont tenslotte dat er toch nog zo iets bestaat als universele gerechtigheid.

En lezer, doe jezelf een plezier...lees elders over laptopman...leerzaam en vermakelijk.

ZESDE DICHT SLAM RAP BARST LOS



Dicht Slam Rap is een wedstrijd tussen dichters, slammers en rappers, die jaarlijks op gedichtendag plaatsvindt in Boxtel. Elk jaar verschijnt er gelijktijdig een bundel met daarin de uiteenlopende stijlen die ze hanteren.
De bundel Dicht Slam Rap 2009 zou je kunnen typeren als een mozaïek van woorden, als een smeltkroes van dichtstijlen. In de bundel staan gedichten van dichters met naam op de Nederlandse dichtpodia en van aanstormend talent. Onder meer van Pom Wolff, Arnoud Rigter, Max Lerou, ACG Vianen, Casper Fioole, Kila&Babsie, Gijs ter Haar, Daan Doesborgh, Jee Kast, Tom van Popering, Marjolein Borgers, Doeko L. en Ellen Deckwitz.
Plus nog 25 andere dichters.

Twaalf dichters en een rapper telt dit jaar de lijst van optredenden voor de Dicht Slam Rap Boxtel donderdag 29 januari. Zoals altijd wordt de feestelijke finaleavond van deze Boxtelse dichtwedstrijd in restaurant En Garde! in Boxtel omlijst met de uitgave van de nieuwe Dicht Slam Rapdichtbundel en exposities rond gemaakte posterontwerpen en kunstwerken.

Tijdens de avond ook een gastoptreden van juryvoorzitter Gijs ter Haar, op dit moment de nummer 2 van Nederland op de slampodia, plus een optreden van de Brabantse belofte Nic Castle uit Den Bosch. Dit laatste in samenwerking met de Kunstbende Noord-Brabant.

Winst in de Boxtelse finale levert, naast 150 euro, ook dit jaar weer een ticket op voor de halve finale van het NK Slam. Enkele deelnemers van dit jaar stonden in december nog op het NK Slampodium. In de Boxtelse finale ditmaal Sieger Baljon (Amsterdam), rapper Mohs Volke (Amsterdam), Martin Beversluis (Tilburg), Casper Fioole (Utrecht), Jee Kast (Brussel), Maaike Haneveld (Utrecht), Max Lerou (Den Haag), Danny Danker (Roermond), Pom Wolff (Amsterdam), Ronny Dijksterhuis (Eindhoven), Kila&Babsie (Arnhem/Utrecht), Doeko L (Den Bosch) en Ad van Schijndel uit Heeswijk-Dinther.

De zesde dicht-Slam-Rap belooft opnieuw een gloedvolle dichterlijke avond te worden vol kwaliteit en spektakel.

De bundel Dicht Slam Rap 2009 kan besteld worden bij de betere boekhandel en met name boekhandel Elckerlijc in Boxtel en via de website van Uitgeverij Waterstof

dinsdag 27 januari 2009

tommy wieringa in de pers over tsead bruinwerker: BRUINJA IS CIRCUS ELLEBOOG IN ZIJN EENTJE

Tommy Wieringa vandaag in De Pers:

"Lang geleden las ik wel eens voor in het Groningse café Koekoek. Aanvankelijk werden die avonden georganiseerd door Bart FM Droog, later kwam er een jongeman bij die zich steeds nadrukkelijker in beeld drong. De jongeman schreef zelf ook verzen. Ik vond er nooit wat aan, maar dat hoeft weinig te betekenen. Later verhuisde de jongeman naar Amsterdam, waar hij zich met dezelfde energie naar voren worstelde als destijds in Groningen.

Er was geen literaire stichting of hij zat in het bestuur, er werd geen prijs uitgereikt of hij had zitting in de jury. Overal in beeld dat hoofd met oren. Hij werd de wethouder Hekking van de literatuur, zelfpromotie was geen middel maar een doel. Zou men de archeologie van dit literaire tijdvak bedrijven, dan zou men zich afvragen ‘wie zijn toch die mensen naast Tsead Bruinja?’

Ik heb wel eens gezegd dat de elleboog het beste schrijfgereedschap is – een grapje, maar Tsead Bruinja verstaat zoiets als bloedige ernst. Hij moet er intussen eelt op hebben. Tsead Bruinja is Circus Elleboog in zijn eentje.

Toen hij opdook in het lijstje genomineerden voor het vacante ambt van Dichter des Vaderlands, wist ik dat zijn finest hour aangebroken was. De verkiezingen voor die functie brengen gewoonlijk niet de beste dichter te voorschijn, maar de grootste bek. Het heeft mij niet verbaasd dat Tsead Bruinja vaak werd genoemd als voornaamste kanshebber. Grote propaganda werd bedreven. Tsead Bruinja had plannen voor de poëzie, grootse plannen, terwijl het ambt toch niet veel meer vraagt dan af en toe een goed gelegenheidsgedicht voor een gelegenheidspubliek.

‘De poëzie is van het volk, en de dichter die Dichter des Vaderlands wil worden, moet bereid zijn door de knieën te gaan’, zei Bruinja in NRC Handelsblad. Nel Benschop en tegelrijm zijn van het volk, niet de poëzie. Driek van Wissen en Tsead Bruinja zijn van het volk, niet de poëzie. Voor Bruinja is dit geen verkiezing voor het Dichterschap des Vaderlands, maar een wedstrijd wie het diepste door de knieën kan. Hij wint. Daar, in de diepte, op het niveau van zijn zweetvoeten, brengt hij het volk zijn stakkerige verzen. Tweetalig, want Tsead is Fries. Op verzoek is Tsead ook Zeeuw, Fransman of Maltezer. De zuivere opportunist is van alle volken.

Heel Amsterdam is donker, door één zolderraam schijnt licht – Tsead Bruinja die zijn hits op Google telt.

(Stemmen voor de nieuwe Dichter des Vaderlands kan vandaag nog. Het is nog niet te laat. Ga naar www.dichterdesvaderlands.nl en stem op een dichter.)"


*Tommy Wieringa is auteur van onder meer de romans Alles over Tristanen Joe Speedboot.

laatste dag dat u kunt stemmen - een stem voor hagar peeters is een stem voor poëzie - tegen de bruintongen




stemmen kan hier

maandag 26 januari 2009

de kunst van het ronselen

Ondertussen bij campagneleider Bart Bruintong:

-Later die dag bezoekt Tsead het Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant), om samen met Diana Ozon een poëzieworkshop en een cursus internetstemmen te geven. Dit is, zoals het er nu naar uitziet, tevens het slot van zijn campagne in de twaalf provincieën.-

Kijk Hagar en Ramsey, zo doe je dat...je gaat met een voormalig punkgrietje naar een gymnasium en leert de kindjes internetstemmen. En dan aan het eind van de dag even lekker oefenen...één keer raden waar straks ruim 500 extra stemmen naartoe zullen gaan

Daar kan zelf Diann VanFaassentotZevenaarzen niet tegenop

zondag 25 januari 2009

vanavond cobra bij 'dader breekt in' - tonka radio - van middernacht tot 1 uur

Radio FM 92.0

"Dader. breekt in" is een wekelijks radioprogramma vol hiphop, rock, interviews en live muziek.
Te beluisteren, maandagochtend van 00:00 tot 01:00 op Radio Tonka, 92.0 FM of via internet www.denhaagfm.nl
Who I'd like to meet:
26 januari:

- Kern Koppen -
http://www.kern-koppen.com
- Max "Cobra" Lerou -
http://maxlerou.blogspot.com

About dader.
Dader. maakt Nederlandstalige hiphop en schrijft gedichten.

Vanaf 2004 is hij vaak te vinden geweest bij open mic en jamsessies. In 2006 kwam daar het voordragen van gedichten bij. Uiteraard zijn ook de nodige (rock)bandjes "versleten" waaronder Groovebox de bekenste is.

Omdat hij niet stil kon zitten in de tussentijd is hij bezig gegaan met zijn 1e liefde; hiphop. "Na al jaren de hiphopscène te supporten werd het tijd om zelf aan de slag te gaan en mijn steentje bij te dragen".

Geïnspireerd door zowel Osdorp Posse als Extince probeert Dader. de balans te vinden tussen "knowledge"raps en entertainment. Grootste voorbeeld is dan ook KRS-ONE waarmee hij in 2006 een open mic mocht delen tijdens een afterparty in Bitterzoet.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een volledig album en is het wachten op de release van mini-cd "de Kunst van het doen" en dichtbundel "Schuldig".

About Radio Tonka
Traditional Hague Free radio underground shit, jazz, sound art, psychedelics, tekno, ethnofolk, interviews, concerts, worldmusic, bizarre records, the underground agenda, poets, drunk DJs, hard action, dubreggea, crustpunk and other unpredictable sounds and noises.The programs are broadcasted and presented live and direct from the dirty Radio Tonka Basement Studio. Nightly shows on Den Haag FM, every working day from 00:00 till 2:00. Ether: 92.0 MhZ., Cable: 92.9 Mhz.




nog drie dagen - stembureau is hier

zaterdag 24 januari 2009

overdragen hoeft niet meer - haags stadsdichter kan reeds lang gedoofde fakkel veilig in royale reet stoppen


Je blijft lachen met de voormalig punk uit rhenen

Hij gedraagt zich als een kind dat met een snoet vol chocoladestrepen hevig ontkent dat het met zijn tengels in mama´s bonbonnière heeft gezeten.

Dat hij hier en bij pomgedichten stiekem leest is duidelijk.
Nadat wij daarover schrijven past de kleine Harry geruisloos de door hem gebezigde harriaanse spelling aan op zijn armzalige site.

Een site waar de haagse bevolking nu wel haar gemodereerde steun mag betuigen nadat haar eerder niets was gevraagd...de stadsdichter zonder hun inbreng werd aangesteld na aanbeveling van de corrupte stichting waar Diann van FaassentotZevenaarzen als een ware hoerenmadame de scepter zwaait.

Op de dag dat de Nederlandse bevolking massaal gaat zaklopen en koekhappen om de verjaardag van een reeds lang overleden familielid van de graaifamilie Van Oranje-Nassau te vieren, komt er een eind aan het stadsdichterschap in Den Haag.
Typerend voor de stichting van mevrouw Van FaassentotZevenaarzen...terwijl stadsdichters elders de fakkel overdragen op Nationale Gedichtendag koos men hier
Koninginnedag.
Overdragen hoeft nu ook niet meer; de fakkel is reeds lang gedoofd.
Het kreng heeft sowieso nooit lekker willen fikken.

Het meisje achter de kassa bij mijn lokale super vroeg ik eens of zij wist wie de stadsdichter van Den Haag is.
Niet dus. De meneer van de lektuurshop dan...'o, heeft Den Haag een stadsdichter?'
Mijn buurman misschien? Maar nee hoor. In totaal vroeg ik iets meer dan honderd mensen naar hun kennis omtrent het verschijnsel stadsdichter.
Er waren er twee die wel wisten dat zo iemand bestond, maar zijn naam...tsja.
Een jongedame had hem wel eens in de bieb gezien: je bedoelt toch die gast die op een sumoworstelaar lijkt?

De aanstaand stadsdichteres van Rotterdam, Jana Beranovà, vraagt zich op één van de vele sites van het imperium VanFaassentotZevenaarzen vertwijfeld af:

"Zijn er soms geen dichters meer in Den Haag? Is de stad, waar de regering zetelt, een literair ledige woestijn?"

Zulks is de observatie van een dichter buiten de dorpsgrenzen van de Residentie waar incest zo bepalend is bij de activiteiten van de heer en mevrouw VanFaassentotZevenaarzen.




nog vier dagen - stemmen hier

donderdag 22 januari 2009

met haagse stadsdichter alle dagen herfst en nooit een paddestoel - grauwzone breidt zich uit naar rotterdam - woorddansers vaarwel

He Max,

Woensdagavond 28 januari presenteren we onze 2e dvd met 010 poetryrock en dragen we het stadsdichterschap van Rotterdam over. Ook het afgelopen jaar zijn er weer zes stadsdichten met filmclips gemaakt. Hieronder alvast een van de resultaten: Vrij en Blijvend
de WoordDansers i.s.m. VJ Vlot.

De presentatie is vanaf 20.30 uur in het bibliotheektheater in Rotterdam. Je bent van harte welkom! De entree is vrij.

Jeroen

De Woorddansers dragen het stadsdichterschap over aan Jana Beranovà. Zij zal bij Tjitske Jansen wel in de smaak vallen en een segment van de Rotjeknorse bevolking op haar knorrige wenken bedienen, deze dame van het grote verlangen:

Tegen de lente geeft de aarde geur af.
De weide, op plekken bedekt met
opgedroogde halmen, is vol
verlangen. Hoogste tijd.
(uit: wederkeer; 1996 Jana Beranovà)

Een bejaarde dame zonder vuur. Hoe anders dan een Simon Vinkenoog, die wij nog immer mogen waarnemen, dansend in de straten van zijn geliefde Jordaan.
Met een diep respect voor de stokoude mens, voorwaar het valt verdomme niet mee de dood zo lang te slim af te blijven; uiteindelijk een verloren strijd, praat me er niet van maar toch...we mogen vaststellen dat we Jana niet zo snel swingend in de Witte de Withstraat tussen het aan de koopgoot ontsnapte publiek zullen aantreffen.

adieu woordswaffelaars

den haag huilt mee
o wee o wee

hartverscheurend
en nota bene
zonder zicht op
stadsdichter twee

o wee o wee

©obra



minister ab klink - moordenaar van een generatie - privédomein of eigen dom?

R.J. Reynolds executive: "(...)we don't smoke the s***...we just sell it. We reserve that for the young, the poor, the black and the stupid."

Nooit, wel, bijna nooit reageer ik hier op wat er nu weer op de verrekijker was en nu doe ik het al voor de tweede maal in één maand en het jaar is nauwelijks begonnen.
Toch, soms kan ik mij niet helpen...een cobra is ook maar een mens.

Ab Klink is één van de strongmen uit de kliek Verbod tegen Genot.
Gij zult geen paddo's en gij zult niet roken in de kroeg, naast het elektronisch patiëntendossier zijn bekendste wapenfeiten.
Deugdzaam man. Goed christen. En souffleur van Balkenende...is zowat in zijn eentje verantwoordelijk voor het partijprogramma van het christelijk democratisch appèl.

Deze held van de moderne christendemocratie was te gast in de etalage van Mathijs van Nieuwkerk. En het was weer van een dijengeklets, een ouwe-jongens-krentenbrood...kortom gezellig.

Klink o zo principieel over het rookverbod: "je schaadt in feite de werknemers die er niet om gevraagd hebben (...)gisteren zei minister Guusje ter Horst: de vrijheid van de één eindigt waar de vrijheid van de ander begint(...)er anderen bij zijn die daar onvrijwillig aan blootgesteld worden ja dan..."

en dan weer Klink...dezelfde Klink, niet zijn broer, dat u niet denkt van 'zo he, die zullen wel veel herrie hebben thuis':

"verbod in auto roken vind ik te ver gaan. nee dat is een privédomein. Een auto is van jezelf"

Lust u nog een hapje hypocrisie of zit u zo wel even vol?

Hier spreekt de doener van fatsoen, die naast paddo- en coffeeshops liefst ook alle kroegen zou willen verbieden en omdat hij ook wel weet dat dat niet gaat lukken zoveel mogelijk trucjes verzint om het genot van verblijf in zo'n verderflijk oord tot een minimum te beperken.
Maar roken verbieden in een auto met kinderen, zoals is voorgesteld...nee dat gaan we niet doen...privédomein...

O ja meneer Klink, privédomein..dus dan mag je je kinderen en die van anderen blijvend schade berokkenen door ze te dwingen jouw smerige tabaksrook in te ademen?
U weet als minister van gezondheid niet dat de kindjes van diklippige ouders, de mongolen die roepen dat 'je je niet zo moet aanstellen', een veel grotere kans hebben voortijdig aan een ellendig einde te komen dan de bloedjes van ouders die niet roken waar de kleintjes bij zijn?

En dat ik dus straks bij de rechter als vrij man weg kom, nadat ik mijn kind heb verkracht of de pleuris geslagen omdat het kreng weer eens niet wilde luisteren...tsja privédomein hè, dan mag het.
Eigen dom.

Ik zal er nog eens een nachtje over slapen maar een burgerinitiatief lijkt mij wel wat. Als een malloot van groen slinks 40.000 handtekeningen kan verzamelen tegen het afsteken van een paar rotjes met oud en nieuw dan moeten 400.000 tegen systematische kindermishandeling, want daar heb ik het over, ook kunnen.
Of kent dit land nog meer diklippen dan ik al veronderstel?

Hoe dan ook, mocht Klink volharden in zijn toestemming aan volwassenen hun kinderen en die van anderen met rook te vergiftigen dan gaat hij wellicht de geschiedenis in als de enige minister van volksgezondheid met meer doden op zijn conto dan een gemiddelde krijgsheer in Darfur.



donderdag 15 januari 2009

gastgedicht

sneeuwkogels

verder in het dorp waar de schoten
echoën in de verlaten straat
klinkt een kreet

alweer een slachtoffer
gedwongen te vechten
voor de hoge macht

terwijl de sneeuw het lijk bedekt
gaat de oorlog verder

niets trekt het zich aan
toch blijft het koud
blijft het sneeuwen
blijft de door angst
verblinde man schieten
blijft een vader met zijn zoon
beschoten worden
blijft de hoge macht
in zijn luie stoel televisie kijken

terwijl de sneeuw de lijken bedekt

© jun lerou
(12 jaar)

maandag 12 januari 2009



STEMBUREAU

tsead bruinja: waarom zo graag dichter des vaderlands?

Bart FM Droog: "(...)De nieuwe dichter des vaderlands zal veel opdrachten uit het bedrijfsleven krijgen.(...)"


Leve Bruinja als hofnar van het groot kapitaal.

Twee citaten van elders:

'de dichter als ambtenaar zegt me niets' - Simon Vinkenoog

'Het blijft een tikkeltje dom om literatuur aan te zien voor dienstmededelingen' - Gerrit Komrij

danny danker bij opium

Om half tien de deur uit en die om half twee in de nacht weer openen; zestien uur onderweg geweest...elke seconde twee seconden waard en nog ging het te snel voorbij.
Grand Café De Tramhalte/de Artifonie van Annie en Ferrie, een gastvrijer echtpaar zal je niet snel vinden. En Danny Danker die met zoveel liefde voor de poëzie een zeldzaam mooie verzameling mensen om zich heen wist te sprokkelen...
Later deze week wil ik meer over deze dag schrijven maar nu eerst omvallen...
Kijkt u intussen naar een fragment uit Opium, waar Danny toch minstens medium magistraal, nu ja...kijk zelf maar

zondag 11 januari 2009

straks - spektakel in maastricht

Nu al vallen spontaan gaten in de wegen van Maastricht, toch... men kan kuilen graven wat men wil, ijs en sneeuw uitbundig over de stad afroepen; uw Cobra zal er zijn.
Luk here I come...allen voor brood, brood voor allen

zaterdag 10 januari 2009

hans laroes - spindokter van de dood

O dat verdomde knusse...dat eeuwige 'laten we het gezellig houden'.
Israëlische soldaten brengen meer dan 100 leden van één Palestijnse familie bijeen in een huis, voor 'hun veiligheid', gooien er dan een dag later een paar bommen op, laat de grote minachter van het denkende deel der natie, Hans Laroes, het journaal eindigen met een gemoedelijke Duitse weerman die voor de camera zo hartverwarmend de studiokat knuffelt.
Als een ware moeke des vaderlands trakteerde Sacha de Boer ons gisteren met precies de goede lichaamstaal, passend bij zo'n gezellig tafereel...ze drukte haar ellebogen tegen haar heupen, bovenarmen strak langs de zijden, schouders wat naar voren gebogen, waarbij haar boezem een beetje werd samengedrukt. Hierbij had Sacha de ogen als een intens genietende poes lichtjes toegeknepen.
Ze ging nog net niet grommen van gelukzaligheid, maar we kunnen ons nu toch enigszins voorstellen hoe ze 's avonds tegen Rick Nieman aan schurkt.

Een reeds lang geleden overleden Haagse kluizenaar, Pieter Jan Rhee, vertelde mij eens over een hoge nazi-officier, op bezoek in kamp Westerbork. Op de muur een jong katje, het kon er niet af en jankte hartverscheurend.
Lenig trok de nazi zich aan één arm op en tilde met zijn vrije hand teder het lieve diertje van de muur.
Even later gaf hij orders bij het vertrek van een transport richting Duitsland.

Dat mijn kleine hersentjes zomaar een en ander aan elkaar linken is dan wel weer de verdienste van Laroes. Nu ik er nog eens over nadenk lijkt het me wel aardig wat vaker aandacht te besteden aan de zelfbenoemde minister van propaganda.
Niet dat hij nu in veiligheid gebracht moet worden.
Dat zou te ver gaan.

poëzieliefhebbers aller provinciën scharen zich achter hagar peeters




Het stembureau is hier
.

advies aan een opgeblazen misdienaar

een uitstulping der ingewanden behandelt
men best na het legen der breukzak
de band innig als een kontveer
voorkomt dan overdruk op den
duur verwijdering van de
breukpoort of repositie
van de breuk

© max lerou

donderdag 8 januari 2009

ALLEMANSVRIEND BRUINJA BLIJ MET STEUN VAN HAAGSE CRIMINEEL: PROTHESE PAULTJE DONEERT STEUNKOUS - ELDERS: NIEUWE MALVERSATIES BIJ ZEVENBERGEN

Hoog bezoek ontving hij vandaag, de dreigmongool Bontebal. De dichter met de bruine tong in eigen persoon, u weet wel, de tikkeltje domme man die in literatuur een dienstmededeling leest, de man ook die elke dichter van Nederland bakken geld in het vooruitzicht stelt, als je in Breukersnaam maar op hem stemt, de grote bruinwerker himself tikketikt vandaag bij prothese paultje:

"Dank voor je stem. Mag ik je in de steunlijst opnemen?
Alle goeds,
Tsead"

Ja zo gaat dat mijn schatten. Twee jaar had meneer bruinsma de kans zich uit te spreken tegen de niet aflatende stroom doodsbedreigingen door Bontebal geuit.
Heeft u hem gehoord? Ooit een vermanend woord van hem gelezen? Zo van: 'nou nou Bontebal, zou je dat nu wel laten staan? Dat zijn geen fraaie zinnen hoor, zo met al die aankondigingen van knokploegen dit en ik weet waar je huis woont dat. Probeer het eens met een gedicht zoals die Lerou telkens wel doet. Dat kan jij toch ook, of...?'

En dat Bontebal uit diep respect voor de aanstaand dichter des vaderlands dan beschaamd al zijn dreigementen wegneemt, excuses maakt en met sprankelende poëzie de wereld versteld doet staan?
Nee he... is niet gebeurd.

Nooit een mening maar dan wel ineens, uit het niets, tadaa, tsead de bruin ter page van de prominente CDA-er Bontebal...'dank je voor je steunkous'
Gadver.

Ondertussen zitten ze bij VanFaassentotZevenbergen ook niet stil.
Te schijterig ons rechtstreeks te benaderen werd de jongens en meisjes van het project Poëzie op Potjes gevraagd een berichtje door te sturen:

'Beste poezieliefhebber,

Op verzoek van de Stadsdichter sturen wij u (als deelnemer aan ons project Poëzie Op Pootjes) onderstaand bericht door.
Gelieve uw eventuele reacties rechtstreeks te sturen aan info@stadsdichter.nl. De R.G. Ruijs Stichting heeft hier geen verdere betrokkenheid bij.

Met vriendelijke groet,
Robert-Jan Rueb'

Wel u weet, Cobra is de beroerdste niet. Zo ging ik vanmiddag eens op bezoek bij de VanFaassentotZevenbergentjes. Een heel rijtje Jehova's kwam ik er tegen.
Zoals dat gaat in de residentie, applaudisseert men er braaf en beschaafd.

Wat wel curieus is; in zijn heilig streven de burger bij de poëzie te betrekken was er nooit een reactieknopje te bekennen op de site van de voormalig punk uit Rhenen.
Nu dan wel?

Wat zal ik zeggen...er is een reactieveld ter grootte van een likkoekje. Daar mag u
een paar maal zachtjes met uw tong overheen.
Niet dat uw geteem meteen verschijnt. Nee, meneer VanFaassentotZevenaars gaat er eerst met een wattenstaafje langs. Even controleren of u wel van het goede dna bent.
Eenmaal goedgekeurd glinstert uw slijmspoor voor iedereen zichtbaar.

Uw Cobra heeft er vanmiddag even zijn tong uitgestoken maar het druppeltje speeksel dat er per ongeluk vanaf viel was al opgeruimd nog voor het kon verdampen.

11 januari - spektakel in maastricht

woensdag 7 januari 2009

nog maar eens een versje voor bruinwerker droog


contrastaal

zijn pijp kan wel naar maarten
zo lang al leeg de kop koud
en toch schreeuwen van
kusmeklotenpowezie - de doorgeprikte
tongblaar van een aarshaarluis

maar onweersproken staat deze
kolossale kringspierverlammende
kontkorstkromtaal kakelende cyste
zonder pus bij het volk toch
gewoon als windbuil bekend

© max lerou

dinsdag 6 januari 2009

dichter des vaderlands - de verziekingen - nee tegen de bruinwerkers - een stem voor hagar peeters maakt veel goed


Te her en te der struikelen bruingetongde dichters over elkaar heen in hun steunbetuigingen aan Bruinja...in de hoop straks een graantje mee te kunnen pikken uit de ruif die hij zegt tot de rand te zullen vullen (betaalde voordrachten!).

Cobra doet daar niet aan mee.
Bent u verrast? Vast niet en natuurlijk gaat u, net als ik, nu direct naar de page waar u een stem op Hagar Peeters kunt uitbrengen.
Vanzelf spreekt dat u uw keuze motiveert...uw stem telt dan dubbel.

Het stembureau is hier.

vrijdag 2 januari 2009

NU OOK BIJ COBRA: YOUP VAN 'T HEK RICHT ZICH RECHTSTREEKS TOT BONTEBAL EN DE ANDERE DREIGMONGOLEN VAN DIT LAND

Met dank aan Ray Joël, die mij het filmpje stuurde.
In dit land van geboden kan deze er ook nog wel bij: Je moet hem eenmaal in je leven gezien hebben.
Ga eens op bezoek bij de Nederlands kampioen goochelen,
The Marquis of Magic.

Over naar Het Toeval, in zichzelf eveneens een vorm van magie...noem het kosmische poëzie voor mijn part:


"Vanavond Youp, ik haal de bretels vast uit het vet" verkneukelde de dreigmongool zich op zijn logje, voorafgaand aan de oudejaarsconference van 'onze Youp'.

Fijne avond gehad Bontebal?








Een greep uit het zo gevarieerde repertoire van Adriaan Bontebal:

"Du moment ik je ergens tegenkom, haal ik uit, vol op je bek, zonder waarschuwing.

Echt, zodra ik die Lerou tegenkom haal ik uit, zonder waarschuwing, die staat hier.

We pakken hem op en pleuren hem in de plomp. Nee Max, dit is geen dreigement, het zal echt gebeuren.

Zodra ik je zie, als ik je tegen kom sla ik je op je bek. Voor je advocaat: dit is geen bedreiging, erger nog, het is een bevestiging.

Hou een recorder bij de hand. Binnenkort bel ik je met hetzelfde dreigement:
ik sla je gek zodra ik je zie en daarna kom ik wat het waarom.

Maak hier een printje van: mijn bedreiging, een knokploeg? Ja.
Klappen Max? Ja heel harde.

Enne Lerou, ik mijd situaties waar ik je tegen zou kunnen komen maar als ik je tegen kom man, ik sla je gek, desnoods vraag ik hulp in."

donderdag 1 januari 2009

NA ZWAGERMAN NU OOK YOUP VAN 'T HEK PAL ACHTER COBRA - RICHT ZICH DIRECT TOT DE PROTHESE PAULTJES VAN DIT LAND: "KRIJG DE TYFUS VAL TOCH DOOD"

"(...)hij kotst op zijn laptop en maar krijsen en maar schelden(...)"

"Vanavond Youp, ik haal de bretels vast uit het vet", tikketikt Prothese Paultje, vroeger bekend als Adriaan Bontebal op zijn dreiglogje. Nou dat zal hem niet zijn meegevallen.

Voor uw Cobra ligt dat wat anders.
Natuurlijk, de trouwe lezer weet, ik omgeef mijn woorden niet graag met het aura van de nationale scheldwijzer, toch... vanavond deed het me goed 'onze Youp' dingetjes te horen zingen als:

"en maar tikken tikken, steeds maar schieten nooit gemikt...ik heb maar één advies:
KRIJG DE TYFUS VAL TOCH DOOD"

U kunt zich de gretigheid voorstellen waarmee ik mij omhul met de warme deken mij zojuist met een liedje aangereikt...het geeft de burger moed:

"Of ik bang ben voor mensen die mij bedreigen op het internet?
Het doet me helemaal niks...krijg de tyfus val toch dood"





Lees ook Joost Zwagerman:

DOODSBEDREIGINGEN - EEN NIEUWE VORM VAN COMMUNICATIE

Voor wie de uitdrukking niet kent: een dreigmongool is een persoon met een beperkt vermogen hetwelk hij compenseert door hen die hem niet aanstaan met de dood of ander vreselijk leed te bedreigen.

Joost Zwagerman schreef een boek over dit fenomeen.
Hij noemt het verschijnsel van de doodsbedreigingen een vorm van nieuwe communicatie en waarschuwt dat je na de moord op Theo van Gogh een bedreiging niet zomaar kunt wegwuiven.

Zwagerman onderkent dat de bedreigde, behalve vaak in angst, ook in een dilemma verkeert; immers wanneer je het negeert, je houdt je stil en schrijft niets meer over het onderwerp dat de bedreiger dwars zit, lacht de bedreiger in zijn vuistje...hij vindt dan dat hij 'gewonnen' heeft.
Anderzijds, wanneer je wel je mond opendoet, ben je een 'aandachtzoeker'.

>Hollands Welvaren< heet het boek waarin Zwagerman het fenomeen van de doodsbedreiging blootlegt.
Kopen!



foto van Joost Zwagerman is gemaakt door Erik Smits

Uitgeverij De Arbeiderspers