- Poor starv'ling bard, how small thy gains!
How unproportion'd to thy pains! -

vrijdag 26 februari 2010

ONTRUIMING VRIJPLAATS KOPPENHINKSTEEG NU GAANDE - met dank aan groen links pvda cda en vvd

De ontruiming van het gekraakte complex Vrijplaats Koppenhinksteeg in Leiden is nu gaande. De omgeving is afgezet door de politie en de ME probeert de barricades in de panden te beslechten en staat op het dak. De bezetters binnen houden vooralsnog stand. Buiten staan inmiddels sympathisanten van de steeg te protesteren.

Al ruim 40 jaar worden er vanuit de Koppenhinksteeg in de Leidse binnenstad tal van sociale, politieke en culturele activiteiten georganiseerd. In de Koppenhinksteeg werken ruim 100 mensen dagelijks belangeloos aan het creëren van een betere wereld. Door middel van een weggeefwinkel, een cultureel centrum en het ondersteunen van vluchtelingen laten vrijwilligers zien dat Leiden een creatieve, solidaire en milieuvriendelijke stad kan zijn. En dat al meer dan 40 jaar, zonder enige vorm van subsidie.

In 2005 erkende ook het gemeentebestuur het belang van de vrijplaats en committeerde het zich aan het langdurige behoud van de vrijplaats voor de stad. Vijf jaar later blijkt de belofte van de gemeente niets meer waard. In plaats van de beloofde legalisatie heeft het college van GroenLinks, PvdA, CDA en VVD de panden voor een appel en een ei aan een projectontwikkelaar verkocht. En dit zonder de vrijplaatsorganisaties een realistisch voorstel te doen om hun activiteiten op een alternatieve locatie voort te zetten.

Met de ontruiming verdwijnt een lange geschiedenis van alternatieve cultuur, levendigheid en creativiteit uit de Leidse binnenstad. De vrijwilligers in de steeg hebben zich altijd tegen deze gang van zaken verzet. Behalve dat dit college gemaakte afspraken niet nakomt, zet het zich actief in voor de verdere commercialisering van de binnenstad. Zo bleek er onlangs wel de financiële ruimte om een aantal luxe modezaken in het Aalmarktproject met 1,7 miljoen euro te subsidiëren. De gemeente vaart hiermee dezelfde rechtse koers als de landelijke politiek, die met het voorstel voor een kraakverbod heeft laten zien de belangen van projectontwikkelaars en speculanten voorop te stellen. Wij zijn daarentegen voor het behoud van de sociale initiatieven in onze stad, en we eisen een rechtvaardige oplossing. Zolang die er niet komt, zal de gemeente Leiden ons op hun weg vinden.

Geen opmerkingen: